cu capul in nori-min

Se întâmplă deseori ca oamenii să intre în procese de coaching atunci când se simt blocați, când job-ul curent nu le mai face plăcere, când simt că e momentul să facă o schimbare dar nu știu care e aceea.

Simon Sinek spune că fericirea provine din CE facem, iar împlinirea din DE CE facem ceea ce facem. Poate că ăsta e motivul pentru ”foamea de sens” pe care o resimt în jurul meu.

Convingerea mea este că fiecare dintre noi vine pe lumea asta cu un dar unic și cu responsabilitatea de a-l descoperi și de a-l împărți cu ceilalți, cu cei care au nevoie de acel ceva. Numai că, atunci când stai să te gândești așa, misiunea poate părea copleșitoare. În procesul meu de căutare de până acum am descoperit că sunt două lucruri care pot ajuta la ușurarea acestei greutăți.

Pe de o parte, să privim DE CE-ul personal nu ca pe o destinație finală, ci ca pe un far care ne călăuzește. Dacă ne-am imagina că suntem într-o pădure plină de poteci și potecuțe, văzând unde e farul am putea decide repede care dintre drumuri ne duc spre el. Nu e întâmplător că vorbesc despre cărările astea la plural. Nu există doar o cale care ne apropie de far, ci mai multe. Și tocmai aici e magia. Avem spațiu să ne uităm la ce ne face unici, ce abilități avem, ce talente, ce am putea face fără să obosim, ce ne aduce energie și să le combinăm în așa fel încât să explorăm cât mai multe dintre potecile care se îndreaptă spre far.

Pe de altă parte, e foarte important să ne calibrăm corect așteptările pentru că misiunea nu se găsește peste noapte. Descoperirea propriului DE CE e un proces care cere timp, autocunoaștere, răbdare, blândețe cu sine și stare de prezență. Asta pentru că eu cred că acest demers nu e doar despre efort conștient și prin mindfulness creștem șansele să identificăm oportunitățile și semnele pe care universul ni le trimite.

Pentru mine este un privilegiu să îi pot însoți pe clienții mei într-un proces atât de profund cum este găsirea DE CE-ului lor și sunt recunoscătoare că mă primesc pe o bucată din drumul lor de evoluție personală.


4 Comments

Cristi · 11/07/2019 at 4:19 PM

M-am tot invartit si eu in jurul acestui “Why?” explorat de Sinek in cartea sa (chiar si ajungand la un moment dat pe directia ca Why-ul meu e sa-i ajut pe ceilalti sa si-l gaseasca), insa fiind un generalist am ajuns la concluzia ca e imposibil de gasit un singur Why? asa ca am inceput sa caut mai multe. Iar in aceasta directie recomand “Range: Why Generalists Triumph in a Specialized World”, daca to veni vorba de carti, o carte ce porneste de la idea “We learn who we are in practice.” by Herminia Ibarra.
Hope this helps someone 🙂

    Cristina Oțel · 11/07/2019 at 10:16 PM

    Cristi, mulțumesc pentru recomandare! Chiar acum câteva zile am ascultat în podcast-ul lui Lewis Howes un interviu cu David Epstein în care vorbeau despre Range. Am notat și cealaltă carte. 🙂

Slow design în soloprenoriat | Cristina Oțel · 22/08/2018 at 6:31 PM

[…] valorilor și a DE CE-ului – sunt ca o busolă […]

Oameni care vin și nu mai pleacă | Cristina Oțel · 26/08/2020 at 9:10 PM

[…] oameni care te critică orice ai face. Bine că nu facem ceea ce facem pentru ei. […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *